محتوای ویدیویی و محتوای صوتی سهم زیادی در جذب مخاطب به کسب و کار شما بازی میکنند و برای تولید آنها هم باید وقت بیشتری بذارید و از ابزارهای کارآمد استفاده کنید.
تو پست قبلی پختن غذا را به تولید محتوا تشبیه کردم و گفتم که برای خوشمزه شدن داستان! به چاشنی یا ابزار نیاز دارید. پست مفصلی شد که حدودا ۳۰ ابزار (به علاوه ۱۱ ابزار توی همین پست) مختلف داخلش معرفی شده و اگر دوست داشتید بوکمارکش کنید که به دردتون میخوره.
اما امروز میرم سراغ محتوای ویدیویی و تصویری و برای شما میگم با چه ابزارهایی این دو شکل محتوا را بهتر و کاربرپسندتر بسازید.
فکر کنم گوشتون از این جمله پر شده که «یک تصویر به اندازه هزار کلمه ارزش دارد» البته من به عنوان کسی که توی نوشتن قویتر هستم یه کمی حسودیم میشه ولی به هر حال حقیقت تلخه!
از اون طرف میگن سال ۲۰۲۰ میلادی، یعنی همین الان اوج شکوفایی محتوای ویدیویی هست و احتمالا دپارتمانهای بازاریابی محتوا شدیدا روی ویدیو سرمایهگذاری میکنند.
ابزارهای مناسب برای تولید محتوای تصویری
من برای معرفی ابزارهای مناسب برای تولید محتوای تصویری از دستهبندی خودم استفاده میکنم که البته فلسفه خاصی هم پشتش نیست:
- طراحی و ساخت اینفوگرافیک
- طراحی و ویرایش تصویر و تمپلیت
- دسترسی به عکسهای استوک
طراحی و ساخت اینفوگرافیک
اینفوگرافیک محبوبترین محتوای تصویری هست که در دپارتمانهای محتوا مورد استفاده قرار میگیره. در اینفوگرافیک از مقدار متن کمتر میشه و به جاش تصاویر، آیکونها، وکتورها، وبفونتها و … بیشتر میشه.
اکثر طراحها از ایلاستریتور (Illustrator) برای طراحی اینفوگرافیک استفاده میکنند. به نظر من سطح کاربری ایلاستریتور جایی بین فتوشاپ و ایندیزاین قرار داره، ولی نمیشه گفت اگه مثلا این دو تا رو بلد باشید حتما میتونید با ایلاستریتور اینفوگرافیک طراحی کنید.
مجموعه نرمافزارهای ادوبی به شکل آنلاین قابل استفاده نیستند، اما سایت کانوا (Canva) ضمن اینکه آنلاینه، در طراحی یک عدد اینفوگرافیک مجلسی! هم به کار میاد.
کانوا کاملا رایگان نیست و در هنگام خروجی دادن یه کمی خسیس بازی درمیاره ولی خب اگر با روش آزمون و خطا پیش برید، نتایج خوبی ازش خواهید گرفت.
طراحی و ویرایش تصویر و تمپلیت
هر جا که سخن از ویرایش تصویر است، نام فتوشاپ (Photoshop) میدرخشد. حضرت فتوشاپ هم توسط شرکت ادوبی توسعه داده شده و هر چند ماه یک بار روزآمد میشه.
یادگیری فتوشاپ سخت نیست اما نیاز به تمرین داره. خوشبختانه دورههای آموزشی زیادی به فارسی روی وب هست که میتونید به رایگان یا با پرداخت کمی پول ازشون استفاده کنید.
راستش هیچ ابزار آنلاینی رو نمیشناسم که به اندازه فتوشاپ توانمند باشه و خودم هم هیچ وقت با ابزارهای آنلاین برای ویرایش عکس کار نکردم.
اما اگر تولید محتوای تصویری برای اینستاگرام برامون مهمتر باشه، کرللو (Crello) هم گزینه بدی نیست.
سایت کرللو امکان طراحی پست، طراحی تمپلیت، درست کردن انیمیشنهای کوچک و یا انتخاب از تمپلیتهای پیشساخته را برای شما فراهم کرده.
دسترسی به عکس های استوک
یکی از دغدغههای بزرگ برای تولید محتوای تصویری دسترسی به عکسهایی هست که کپی رایت داره. همون عکسهایی که اگر از گوگل دانلود کنید، یک سری خطوط راهراه یا مورب روی اونها میبینید.
بعضی از دوستان با استفاده از فتوشاپ کلکهایی سوار میکنن تا این خطها را از روی عکس بردارن! ولی من برای بچههای قانونمند میخوام یه ابزاری معرفی کنم که عکسها را در اختیارشون میذاره.
سایت ایرانی عکسها یک موتور جستجوی عکس های استاک درست کرده و با دریافت حق اشتراک ماهانه و سالانه این عکسهای پرکیفیت رو به شما میفروشه. در مورد تعرفههای قیمت چیزی نمیگم، چون قیمت خدمات این سایتها به شدت وابسته به قیمت دلار هست.
به هر حال گوگل تصاویر را نمایه (ایندکس) میکنه و طبیعتا اگر تصاویر سایت یا بلاگ اورجینال باشه بهای بیشتری به اونها میده.
البته لزومی هم نداره همیشه از تصاویر استاک استفاده کرد و میشه یک برنامه ترکیبی طراحی کرد که بهمون بگه در چه پستهایی از تصاویر استاک و چه در پستهایی از تصاویر خود ساخته یا کپی شده از گوگل استفاده کنیم.
در این مورد استراتژی محتوا بسیار کمک کننده است.
ابزارهای مناسب برای تولید محتوای ویدیویی
در مورد محتوای ویدیویی از یک دستهبندی سه قسمتی استفاده کردم. در این دستهبندی سعی کردم به ابعاد مختلف تولید محتوا ویدیویی اشاره کنم:
- ویرایش فیلم و فایل ویدیویی
- ساخت ویدیو، موشنگرافیک
- زیرنویس
ویرایش فیلم و فایل ویدیویی
برش صحنهها، چسباندن آنها به همدیگر، افزودن افکت و موسیقی و خلاصه همه این جور کارها که روی ویدیوها انجام میشود را ویرایش فیلم مینامند.
من خودم برای این طور کارها همیشه از کورل ویدیو استودیو (Corel Video Studio) استفاده میکنم. هم رابط کاربری خوبی دارد و هم در هنگام رندرگیری گزینههای مختلفی را نشان میدهد که بر حسب پلتفرم و کیفیت مورد نظر قابل تنظیم است.
این نرمافزار را باید بر روی ویندوز یا مک نصب کنید. برای اینکه کورل ویدیو بی دغدغه اجرا شود، نیازمند رم و هارد قدرتمند هستید.
اما گاهی اوقات فقط میخوایم مقیاس طول و عرض یک فایل ویدیویی را تغییر بدیم و اون وقتها یه سایتی به اسم کلایدیو (Clideo) هست که ازش استفاده میکنیم.
البته توی این سایت کارهای دیگهای مثل ترکیب کردن چند ویدیو یا فشردهسازی اونها رو هم میشه انجام داد.
فشردهسازی فایلهای ویدیویی یکی دیگه از کارهای رایجی هست که قبل از انتشار بر روی شبکههای اجتماعی یا بلاگ انجام میدیم.
من چند سال پیش که توی یک آژانس تبلیغاتی کار میکردم با نرمافزار ادونسد ویدیو کامپرسر (Advanced Video Compressor) آشنا شدم. ایشون ویدیوهای با حجم خیلی زیاد را به شکل شگفتانگیزی کوتاه میکنه و باعث میشه تا زمان کمتری صرف آپلود ویدیو بشه.
ساخت ویدیو، موشن گرافیک
افتکرافکت (After Effects) یکی از ابزارهای پر کاربرد برای ساخت ویدیو و موشنهای گرافیک جذاب هست. این نرمافزار نستبا پیچیده بر روی انواع سیستم عاملها نصب میشه.
با این نرمافزار ویدیوهای قبلا ساخته شده رو ویرایش و افکتهای جالبی رو بهش اضافه کنید.
سایت بایتبل (Biteable) هم برای شما موشن گرافیک و انیمشین درست میکنه. کار کردن با این سایت آسونه اما برای دریافت ویدیو نهایی مجبورید پول پرداخت کنید.
زیرنویس
ویدیوهای زیرنویس شده مثل گذشته طرفدار ندارن. امروز بیشتر کسب و کارها ترجیح میدن محتوای ویدیویی رو به صورت دوبله یا صدا گذاری شده در اختیار مخاطبان قرار بدن.
با این حال گاهی اوقات لازم میشه تا یک ویدیو خیلی خوب مستند که به زبانی غیر از فارسی هست را با همون کیفیت و جزییات برای کاربران آماده کنید. این اتفاق در نمونه ویدیوهای آموزشی مقابله با ویروس کرونا قابل مشاهده است.
من خودم از نرمافزار رایگان ایجیساب (aegisub) برای زیرنویس کردن ویدیوها استفاده میکنم. نحوه کار به این شکل هست که شما ویدیو رو وارد این برنامه میکنید و بعد فریم به فریم پخش میکنید و زیرنویس هر فریم رو در جای خودش مینویسید.
میتونید محل نمایش زیرنویس، رنگ، رنگ زمینه و نوع فونت را هم تغییر بدید.
اگر دوست دارید ابزارهای پیشنهادی خودتون رو همینجا کامنت کنید تا این فهرست کاملتر بشه.