شاید تاج پادشاهی کمی روی سر محتوا کج شده باشد، اما هنوز میتوان ارزش بینظیری از طریق تولید محتوا برای خوانندگان ایجاد کرد.
تولید محتوا در پنج ساله اخیر دستخوش تحولات زیادی مثل تمرکز بیشتر بر روی کیفیت تا تغییر الگوریتمهای گوگل و تغییر ذائقه خوانندگان شده است. در کنار اینها شبکههای اجتماعی نیز حاکمیت خود را بر این صنعت اعمال کرده و ورود به دنیای تولید محتوا را تا حدودی سخت کردهاند.
با این حال تدوین استراتژی مدون و کاربردی برای تولید محتوا و پیروی از اصول زیر میتواند آینده فعالان این حوزه را تضمین کند.
جلوی آبشار محتوا را نگیرید
زمانی که در حال تدوین استراتژی محتوا هستید، آبشار محتوا یکی از نکات قابل توجه است. آبشار محتوا به این معنی است که شما برای یک موضوع چندین شکل مختلف محتوا را تولید کرده باشید.
مثلا اگر با خانم دکتر مهشید حسینی که فوق تخصص ریه است درباره علائم آنفلوانز صحبت کردهاید میتوانید آن را در قالب یک پست متنی بر روی پلتفرم مورد نظر (سایت/شبکههای اجتماعی) منتشر کنید.
یک قاعده کلی در هنگام تولید محتوا مخصوصا برای شرکتها و سازمانها این است که اگر نمیتوانید محتوایی بهتر و کاملتر از رقبا تولید کنید بهتر است اصلا از تولید هر گونه محتوا صرفنظر کنید.
یک هفته بعد زمان خوبی است که یک اینفوگرافیک درباره نشانهها و شیوههای درمان آنفلوانزا با توجه به دادههایی که خانم دکتر به شما داده آماده کنید و مثلا در اینستاگرام منتشر کنید.
دو هفته بعد از آن هم میتوانید یک ویدیو خلاقانه با صحبتهای خانم دکتر و تاریخچهای از بیماری آنفلوانزا طراحی و تولید کنید و آن را در اختیار خوانندگان سایت قرار دهید.
این چیزی است که به آن آبشار محتوا میگویند، این آبشار باید جاری و سیال و به سمت ذهن خواننده روان باشد.
هر گلی بویی دارد
فرض کنیم شما در شرکت ایرانیان تور پرداز! کارشناس تولید محتوا هستید. اینکه دائما مطالبی با طول بیشتر از ۱۰۰۰ واژه درباره تورهای ایرانگردی مینویسید یا ترجمه میکنید اصلا بد نیست که هیچ حتی عاقبت به خیری در گوگل را به همراه دارد.
اما مسئله این است که خوانندگان شما بعد از خواندن ۱۰ مقاله این چینی بر روی سایت ایرانیان تور پرداز خسته میشوند. آنها نیاز دارند تا شکلهای دیگری از محتوا را نیز از شما دریافت کنند.
این شکلهای دیگر را میتوان در چهار دستهبندی کلی تجاری، رویدادی، برندی و اطلاعاتی تقسیمبندی کرد. بدیهی است که در هر دسته میتوان محتوای متنی، صوتی، ویدیویی و تصویری را تولید کرد.
منظور از محتوای تجاری، محتوایی است که شما با هدف ترغیب خوانندگان به خرید یکی از تورها یا دستکم ثبتنام در کمپین ایمیلی شرکت تولید میکنید.
محتوای رویدادی یعنی همان شکار لحظهها. شما با اشراف به اتفاقاتی که پیرامون صنعت جهانگردی رخ میدهد و با اندکی ذوق میتوانید سیلی از خوانندگان را در هنگام رویدادهای مشخص به سایت شرکت بکشانید.
محتوای برندی، نوشتهها، ویدیو یا پادکستهایی است که با هدف ارتقای برند شرکت ایرانیان تور پرداز تولید میکنند. این محتواها میتوانند مشتریان وفاداری برای شرکت ایجاد کنند و تصویر جذابی از برند شرکت در ذهن آنها بسازند.
محتوای اطلاعاتی هم انواع راهنماها یا پاسخ به پرسشهایی است که مشتریان درباره شرکت میپرسند. این گونه محتوایی در کنار سه گونهای که در بالا مطرح شد نقش مکمل را ایفا کرده و استراتژی محتوایی شرکت را غنیتر میکند.
به رتبهات نناز که به الگوریتیمی بنده
با تغییراتی که گوگل هر چند ماه یکبار در الگوریتمهای جستجو و رتبهبندی سایتها و واژههای کلیدی اعمال میکند، نباید خیلی به آمار سایتهایی مثل الکسا توجه کنید.
جورج نگوین در مطلبی که برای سایت search engine land نوشته به نکته جالبی درباره جستجوهای کاربران در گوگل اشاره میکند:
برای اولین بار حدود ۵۰ درصد از افرادی که گوگل را جستجو کردهاند، بر روی هیچ کدام از لینکهای یافت شده کلیک نکردهاند و همان جا از گوگل خارج شدهاند.
جورج نگوین، search engine land
به همین دلیل بهتر است از سایتهایی استفاده کنید که به شما گزارش میزان پیدا شدن در گوگل بر حسب عبارات جستجو را نشان میدهند. شاید این نتایج جدید باعث شود تا استراتژی محتوای شرکت را مورد بازبینی قرار دهید.
وقت طلا است
برنامهریزی برای زمان انتشار محتوا یکی از نکات مهم دیگر است که البته تعیین آن در ابتدای فرایند تولید محتوا برای یک شرکت کمی غیرمنطقی است. اما بعد از چند هفته تقریبا زمانهای مناسب برای انتشار انواع اشکال محتوا در انواع پلتفرمها مشخص میشود.
بر اساس نوع مخاطبان یک کسب و کار هم میتوان زمان انتشار محتوا را تعیین کرد. مثلا سایتی که صرفا برای مادران باردار تولید محتوا میکند میتواند ظهرها حجم زیادی از محتوا را منتشر کند. مادران باردار احتمالا دیر از خواب بیدار میشوند و میانه روز (همان ظهر) تازه شروع روز آنها است.
برعکس مورد قبلی میتوان پیشبینی کرد حسابداران یک آژانس مالی ترجیح میدهند شبها محتوای جدید شما را بخوانند. ظهرها ساعات اوج کار آنها است و نمیتوانند زمان فراغت داشته باشند.
بررسی میزان جستجوی کلیدواژهها در ایام مختلف سال و یا در ماههای مختلف و تهیه یک جدول بر اساس آنها هم میتواند دادههای خوبی برای زمانبندی انتشار محتوا در اختیار شما بگذارد.
بهترین محصول بازار اینجاست
یک قاعده کلی در هنگام تولید محتوا مخصوصا برای شرکتها و سازمانها این است که اگر نمیتوانید محتوایی بهتر و کاملتر از رقبا تولید کنید بهتر است اصلا از تولید هر گونه محتوا صرفنظر کنید.
محتوای منتشر شده در پلتفرمهای شرکت شما باید در موضوع خود بهترین باشد. چگونه میتوان بهترین محتوا را تولید کرد؟ بررسی محتوای تولید شده قبلی، اغنای محتوای موجود، بررسی شکافهای محتوایی، توجه به نکات سئو و الگوریتمهای گوگل، پیروی از برنامه و استراتژی و مهمتر از همه برآورده کردن نیاز خوانندگان و مشتریان ترکیبی است که بهترین محتوای بازار را میسازد.
جمعبندی
بر خلاف نظر خیلی از افراد، فرایند تولید محتوا پیچیده و دشوار است و تغییرات جدیدی که گوگل و شبکههای اجتماعی در این بین اعمال میکنند، درجه این سختی را افزایش داده است.
با این حال وفاداری به پنج اصل ایجاد آبشار محتوا، توجه به انواع اشکال محتوا، عدم تاکید بر روی دادههای کمی سایتهایی مثل الکسا، دقت بر روی زمان انتشار محتوا و تولید محتوای رقابتی میتوانند همچنان این صنعت را زنده نگه دارند.