سمتهای شغلی در حوزه تولید محتوا رو میشه به دو دسته مدیریتی و کارمندی تقسیم کرد. شغل شما میتونه از کارشناس تولید محتوا تا مدیر ارشد محتوا را در بر بگیره.
در چند پست قبلی گفتم که اصلا تولید محتوا چیه و کیا میتونن تولید محتوا بکنن، حالا بریم سراغ معرفی یه سری از سمتهای شغلی در دنیای محتوا!
نویسنده و مترجم اولین سمتهای شغلی در حوزه تولید و مدیریت محتوا هستند. چرا؟ چون محتوا به شکلی سنتی در قالب متنی تولید میشده و نویسندهها و مترجمها مسئول نوشتن و ترجمه کردن بودن و هستن.
اما عنوانی که از یک دهه گذشته توی ایران رایج شده «کارشناس تولید محتوا» است. کارشناس تولید محتوا بر حسب مدل محتوایی که تولید میکنه (متنی، صوتی، تصویری و ویدیویی) شناخته میشه. بعضی وقتها هم یک نفر مسئولیت تولید چند نوع محتوا در کنار همدیگه رو به عهده میگیره.
کارشناسهای تولید محتوا را از لحاظ تخصص موضوعی هم میشه دستهبندی کرد. مثلا بعضیا در محتوای گردشگری مهارت دارن در حالیکه یه سری محتوای فناورانه رو ترجیح میدن.
اما منظور از «کارشناس ارشد محتوا» کسی هست که ضمن داشتن مهارت در تولید محتوا بتونه در تدوین استراتژی محتوا و ایجاد تقویم محتوا هم همکاری کنه. گاهی اوقات متقاضی شغل کارشناس تولید محتوا باید روی کار یک کارشناس تولید محتوا هم نظارت داشته باشه.
«استراتژیست محتوا» هم یکی از عناوین شغلی جالب در جهان تولید و مدیریت محتوا است. وظیفه اصلی ایشون همینطور که از اسمشون پیداست ایدهپردازی، طراحی، نگارش و ارزیابی استراتژی محتوا برای یک کسب و کار هست.
«کارشناس بازاریابی محتوا» از اون سمت های شغلی هست که چندان در آگهیهای ایرانی به چشم نمیاد ولی کارش همون طور که از اسمش پیداست تلاش برای جذب مخاطب بیشتر برای محتوای تولید شده توسط یک کسب و کار هست. این فرد معمولا با دپارتمان بازاریابی همکاری نزدیکی داره. در ضمن ارتقا فرد در این سمت شغلی به معنی تبدیل شدن به «مدیر بازاریابی محتواست» که حجم مسئولیتهای اون آدم رو افزایش میده.
پستهای مدیریتی مرتبط با محتوا
در رده پستهای مدیریتی ما دو تا سمت شغلی شناخته شده برای بچههای محتواکار داریم. یکی «مدیر محتوا» و اون یکی «مدیر ارشد محتوا» است.
مدیر محتوا معمولا در تولید محتوا به شکل مستقیم دخالت نمیکنه بلکه شیوههایی برای تولید محتوا آماده میکنه که سایر اعضای دپارتمان محتوا و سوشال مدیا باید ازش پیروی کنن.
مدیر محتوا وظیفه تدوین استراژی محتوا رو برعهده داره، ایشون باید تقویم محتوا رو درست کنه، بازنگری دورهای محتوا رو انجام بده، مسیر سفر هر مشتری با محتوای تولیدی رو مشخص کنه و برای روزآمدی محتوای تولید شده برنامهریزی مناسبی داشته باشه.
در همه این فعالیتها مدیر محتوا یک نگاه نظارتی داره و سعی میکنه مستقیما وارد فرایند اجرا نشه. این آدم باید بتونه بعد از گذشت مثلا یکسال تیم محتوا و سوشال مدیا رو به سمتی هدایت کنه که قبلا در استراتژی محتوا مشخص شده.
اما مدیر ارشد محتوا که میشه گفت بالاترین سمت شغلی در این حوزه است وظایف مدیریتی در سطح کلان رو به عهده میگیره. وظایف یک مدیر ارشد محتوا رو میشه در قالب چهار دسته نظارت، هماهنگی، برنامهریزی و عملیات تعریف کرد.
نظارت یعنی مدیر ارشد محتوا باید بر روی تمام فعالیتهای انجام شده در دپارتمان مربوطه از مرحله ایده تا بازنگری محتوا نظارت داشته باشه. ضمن اینکه نظارت بر روی عملکرد نیروی انسانی و تعیین شاخصهای عملکردی کلیدی هم از وظایف ایشون هست.
منظور از هماهنگی اینه که مدیر ارشد محتوا مسئول برقراری ارتباط بین دپارتمان خودش و سایر دپارتمان هاست.
مدیر ارشد محتوا مسئول برنامهریزیهای کلان هم هست و در امور بودجهبندی هم برای پروژههای تحت نظر خودش نقش داره.
در نهایت کسی که این سمت را قبول میکنه باید مطمئن باشه که تمام عملیاتهای جاری که برای دپارتمانش تعریف شده بدون هرگونه دشواری انجام میشه.
خب اگر دقت کرده باشید هیچ جایی نگفتم که آدمها با انواع پستهای شغلی مربوط به محتوا باید درباره سئو هم بدونن.
سئو خودش یه کار تخصصی هست که باید توسط آدمهای متخصص انجام بشه، اما آشنایی با ابزارهای تحلیل ترافیک وب مثل گوگل آنالیتیکس و سرچ کنسول (Google search console) و توانایی درک آمارهایی که این سرویسها میدن میتونه در میان مهارتهای محتواکاری در نظر گرفته بشه.
در پست بعدی یه کمی بیشتر درباره سمت شغلی مدیر ارشد محتوا میگم و احتمالا چند مدیر ارشد محتوای معروف در جهان را به شما معرفی میکنم.