قبلا گفته بودم که گوگل داره سعی میکنه کاربر رو در همون صفحه نتایج جستجو نگه داره و حالا با ظهور قابلیت SGE (Search Generative Experience) ما تقریبا رسیدیم به اون وضعیت.
قابلیت SGE که البته هنوز به صورت عمومی به موتور جستجوی گوگل نیومده، از هوش مصنوعی برای پاسخ به درخواستهای کاربر در این موتور جستجو استفاده میکنه.
البته اینجا هم محتوای تولید شده توسط سایتهای مختلف، به مدل زبانی گوگل اضافه میشه و بعد احتمالا ترکیبی از محتوای گرفته شده از چند منبع مختلف برای کاربرها ارسال میشه.
اگر با چت جیپیتی (chatGPT) کار کرده باشید، میتونید انتظار داشته باشید که در صفحه نتایج گوگل هم چنین اتفاقی بیفته.
در واقع در ابتدای صفحه SERP یعنی بالاتر از اولین پوزیشن، ما اطلاعاتی رو میبینیم که توسط همین قابلیت SGE تولید شده و کاربر میتونه درخواست کنه که اطلاعات بیشتری هم بهش داده بشه و این روند تعامل با هوش مصنوعی در صفحه نتایج ادامه پیدا میکنه.
خب این خبر چندان خوبی نیست.
فارغ از این موضوع که هرگز نمیتونم با اونایی که جستجوی داخل اینستاگرام رو به جستجوی داخل گوگل ترجیح میدن، تو یه قایق بشینم! اما متأسفانه این واقعیتی هست که وجود داره.
شما یه تیم محتوا درست کردید، برای بلاگتون محتوای با کیفیت تولید کردید، تکنیکهای کانتنت مارکتینگ رو انجام دادید، روی سئو کار کردید، رپورتاژ رفتید، آخرش یه هوش مصنوعی اومده همه محتوای شما رو بالا کشیده!
ولی خب شاید اوضاع اینقدر هم صفر و یک نباشه. بعضیها معتقدند که این حرکت گوگل یه فایدهای هم داره.
اون فایده اینه که محتوای تولید شده با هوش مصنوعی و تعاملی که کاربر باهاش برقرار میکنه، به احتمال زیاد کاربر رو از مراحل بالایی و میانی قیف بازاریابی رد میکنه و به بخش پایینی قیف سوق میده که در واقع جایی هست که کاربر تصمیم نهایی برای خرید محصول / استفاده از خدمت رو میگیره.
بنابراین احتمال زیادی وجود داره که نرخ تبدیل در بین لینکهای پوزیشنهای اول تا سوم صفحه SERP افزایش پیدا کنه.
پس لازمه که تیمهای محتوایی تجربه کاربری بهتری رو آماده کنن و مسیر رسیدن کاربر به اقدام مورد انتظار که همون خرید / استفاده باشه رو کاهش بدن.
یه فرصتی دیگهای که این وسط به وجود میاد، پیدا کردن شکافها یا فاصلههایی هست که هوش مصنوعی هنوز نتونسته اونا رو پر کنه. کارشناسان تولید و توسعه محتوا در کنار مدیران محتوا باید زودتر از هوش مصنوعی برن سراغ این شکافها.
در کنار هوش مصنوعی، سوشال مدیا هم یکی دیگه از عواملی هست که باعث مرگ تدریجی صفحه نتایج گوگل شده.
و متهم شماره یک کسی نیست جز تیکتاک در جهان و اینستاگرام در ایران.
فارغ از این موضوع که هرگز نمیتونم با اونایی که جستجوی داخل اینستاگرام رو به جستجوی داخل گوگل ترجیح میدن، تو یه قایق بشینم! اما متأسفانه این واقعیتی هست که وجود داره.
راهکار خاصی هم براش ارائه نشده به جز اینکه برندها هم روی امواج شبکههای اجتماعی سوار بشن و از کاربرهاشون درخواست کنن که تجربهای که با برندشون داشتند رو در این شبکهها به اشتراک بذارند تا دستکم از طریق برند منشن بتونن بخشی از نتایج جستجو در سوشال مدیا رو به خودشون اختصاص بدن.