از زمانی که چشممون به روی این دنیا باز شده، برای مدل گریه کردن ایده داشتیم پس برای تولید محتوا هم باید ایده داشته باشیم.
از هر چه بگذریم سخن محتوا خوشتر است. تو این پست و دو پست آینده وارد مسیری میشیم که سه تا ایستگاه داره و مقصد یک عدد محتوای کامل و منتشر شده است. در ایستگاه اول از ایدهپردازی براتون میگم.
داوینچی اگر اهل ایدهپردازی نبود عمرا نمیتونست اون همه کارای باحال انجام بده، یا مثلا انیشتین با اون اندازه مغزی که داشت بازم بدون ایده هیچ وقت به فکر نسبیت نمیافتاد.
بنابراین نقش ایده و ایدهپردازی در تولید انواع آثار هنری، علمی حتی نظریههای سیاسی، اجتماعی و اقتصادی رو دست کم نگیرید.
در مورد تولید محتوا هم ایدهپردازی مهمترین مرحله و در واقع شروع کار یک پروژه تولید محتوا است.
طوفان فکری یکی از روشهای معروف برای رسیدن به ایده تولید محتوا است. طوفان فکری یعنی اینکه شما یا شما و چند نفر دیگه دور هم بشینید و هر چیزی که درباره یک موضوع به ذهنتون میرسه روی کاغذ بنویسید. در انتها بهترین پیشنهادها رو یه جا جمع میکنید و باز اونا رو غربالگری میکنید تا در نهایت به یک ایده خوب، جذاب، باحال و قشنگ میرسید.
یه روش دیگه که ایدههای خوبی بهتون میده بررسی وضعیت بقیه است. یعنی شما سایتها یا صفحههای اجتماعی دیگران رو میبینید و از کارهای اونا ایده میگیرید. البته اینجا باید مواظب باشید که در دام تقلید نیفتید.
بعضی وقتها هم ایده یک عدد محتوا از دل یک سخنرانی یا یه فیلم خوب درمیاد. حتی مورد داشتیم که توی خواب ایده تولید محتوا رو پیدا کردن!
اما از کجا بفهیم که یه ایده خوبه و یه ایده فعلا به درد کار تولید محتوا نمیخوره. خب اینجا بهترین کار اینه که خودتون رو بذارید جای مخاطب/خواننده.
ببینید به ویدیویی که ساخته میشه یا متنی که ترجمه میشه نیاز دارید، اصلا خوندن یا دیدن این محتوا دردی از شما دوا میکنه؟ اینا پرسشهای مهمی هست که تو مرحله ایدهپردازی برای تولید محتوا باید بهش جواب بدین.
اهمیت طرح کلی تولید محتوا
بعد از اینکه موضوع اولیه در ذهن شما شکل گرفت باید اونو به صورت قابل لمس و اندازهگیری درش بیارید.
اینجا همون مرحلهای هست که شما طرح کلی محتوایی که میخواید تولید کنید را روی کاغذ مینویسید.
نمونه یه طرح کلی در تصویر پایین قابل مشاهده هست.
موضوع فرضی من برای تولید محتوا «بررسی تاثیر پفک پنیری بر روی لوزالمعده پیرانای آدمخوار!!!» بوده (البته ماهی پیرانا گوشتخواه و احتمالا پفک دوست نداره). با داشتن یه طرح کلی مثل این تو مرحله ایدهپردازی میدونم که درباره چی، کجا، چقدر و چطور بنویسم.
همین طرح کلی رو با اندکی تغییرات میشه برای ساخت ویدیو، تولید پادکست، اینفوگرافیک و سایر اشکال محتوا نیز استفاده کرد.
بعد از تعیین طرح کلی باید بریم سراغ منابع اطلاعاتی، یعنی سایتها، مقالهها، کتابها، فیلمها، صداها، تصاویر و الخ که حاوی اطلاعاتی درباره موضوع ماهیهای پیرانا و تاثیرات پفک پنیری بر روی لوزالمعده آنها هستند.
یه منبع معتبر رو میشه با معیارهای مختلفی شناسایی کرد که مهمترین اونها عدم انتشار اطلاعات غلط (Misinformation) و تفکیک محتوای خبری از تبلیغاتی هست.
تو پست بعدی بیشتر درباره شناسنایی منابع معتبر اطلاعاتی میگم و به صورت کامل درباره مراحل پژوهش و نگارش در مسیر تولید یک عدد محتوا توضیح میدم.