آسیبشناسی بازار تولید محتوا در بخش دورکاری و بررسی فاکتورهای نرخگذاری ۱۳ سایت ایرانی، نیاز به یک فرمول جدید محاسبه هزینه تولید محتوا را اثبات میکند.
یکی از دلایل اصلی که باعث شده کمتر برم سراغ کارهای فریلنسری، دستمزدهای واقعا غیرمنصفانهای هست که در ایران به تولیدکنندگان محتوا میدهند.
اینکه چرا نرخ تعرفهها و دستمزدها اینقدر غیرمنصفانه و غیرواقعی هست را باید در آسیبشناسی بازار مشاغل محتوا محور در فضای دورکاری بررسی کرد.
به نظر من قناعت بیش از حد خود ما، ارزان فروشی بعضیها، کلیشه آسان انگاری تولید محتوا، حضور افراد غیر متخصص و نگاه شغل دومی به محتوا، عدم تناسب تقاضا و عرضه، عدم دسترسی به بازارهای جهانی و بیتوجهی به اقتصاد خرد مجموعه عواملی هستند که باید در این بررسی در نظر گرفته شود و در ادامه آنها را توضیح خواهم داد.
همچنین به فاکتورهای موثر در نرخگذاری تولید محتوا اشاره میکنم و فرمولی منصفانه برای محاسبه نرخ تولید محتوا به شما میدهم که میتوانید در هنگام اخذ قرارداد با کارفرما از آن استفاده کنید.
در نهایت ۱۳ سایت ایرانی ارائه دهنده خدمات تولید محتوا و تعرفههای آنها را با همین فرمول مقایسه میکنم.
آسیبشناسی بازار مشاغل محتوا محور در فضای دورکاری
قناعت خوبه اما…
در فرهنگ ما بعضی از ویژگیهای شخصیتی بیش از حد ستایش و تمجید میشوند. یکی از آنها همین قانع بودن است.
مثلا سعدی گفته «چشم تنگ دنیا دوست را / یا قناعت پر کند یا خاک گور» یا مولوی گفته «از قناعت هیچ کس بیجان نشد / از حریصی هیچ کس سلطان نشد».
در فرهنگ غرب اما جوردن بلفورتهایی پرورش داده میشوند که هیچ فرصتی را برای کسب درآمد از دست نمیدهند و تازه از زندگی آنها فیلم هم ساخته میشود.
اما به نظر من زندگی در تعادل بین این دو بسیار واقعیتر است. متأسفانه اغلب تولید کنندگان محتوا که به صورت دورکاری کار میکنند بیش از حد قانع هستند و پایینترین قیمت پیشنهادی برای تولید محتوا را هم میپذیرند.
شما جوردن بلفورت نباشید اما به اندازه تخصص و ارزشی که برای کارفرما دارید به آنها پیشنهاد قیمت بدهید.
عدم فروش بهتر از ارزانفروشی است
قناعت بیش از حد ارزانفروشی را همراه خودش میآورد. البته دلایلی مثل عدم تخصص، وضعیت بد اقتصادی و … نیز میتواند منجر به ارزانفروشی در تولید محتوا شود.
ارزانفروشی یک اثر پروانهای هم دارد. اگر من به عنوان کارشناس تولید محتوا قبول کنم با قیمت خیلی پایین کار کنم، سیگنالی به ذهن کارفرما ارسال میشود که مضمون آن در یک کلام مفتخری! است.
او به دوستانش هم پیشنهاد میدهد که از خدمات تولید محتوای شما استفاده کنند چون نرخ شما از خیلیها کمتر است. بعد از چند ماه یا چند سال همه حتی خود شما باورتان میشود که قیمتها در این بازار همین است و همه چیز دارد به خوبی پیش میرود در حالی که این سرابی بیش نیست.
به نظر من اگر محتاج نان شب (به معنای واقعی کلمه نان) نیستید، از هرگونه ارزانفروشی در تولید محتوا خودداری کنید.
کلیشهای که باید تغییر کند
اگر درباره درجه سختی کار تولید محتوا از دیگران بپرسید احتمالا تعداد زیادی از آنها خواهند گفت «آسونه، چهار تا کاغذ سیاه کردن کاری نداره، همه سایتا از روی هم کپی میکنن».
این یک کلیشه است که از بچگی به ذهن همه ما تزریق شده، اینکه کارهای فرهنگی و هنری مثل نویسندگی، ویراستاری، ترانهسرایی و … خیلی ساده و پیشپا افتاده هستند و نیاز به مهارت خاصی ندارند.
من فکر میکنم عوامل ساختارشکن با محوریت کارشناس تولید محتوا بیشتر بر روی قیمت تولید محتوا اثر میگذارند. این عوامل ارتباط بیشتری با اثربخشی محصول نهایی دارند و هم اینکه توسط کارشناسان تولید محتوا بهتر درک میشوند.
علیرضا عبودیت
در واقع آسانانگاری فرایند تولید محتوا مخصوصا محتوای متنی تعادل در بازار را به هم میریزد و باعث ورود غیر متخصصان خود متخصص پندار به این عرصه و سواستفاده کارفرمایانی میشود که دنبال ارزانفروشی هستند.
اما نوشتن حتی برای نویسندههای حرفهای به هیچ وجه آسان نیست. به همین دلیل از آن به عنوان عرقریزان روح نیز یاد میکنند.
تولید محتوا شغل دوم شما نیست
وضعیت اقتصادی بد ایران در چند سال گذشته باعث شده تا خیلیها به شغل دوم و حتی سوم روی بیاورند.
در این بین تولید محتوا به دلیل همان کلیشه آسانانگاری جذابیت زیادی برای شغل دوم و سوم شدن ایجاد کرده است.
این افراد معمولا دانش کافی برای تولید محتوا را ندارد، آنها زمان لازم و معمولا حوصله این کار را هم ندارند.
حضور آنها در بازار به عنوان فریلنسر در واقع یک شوخی است و صرفا به نابرابری بیشتر میان عرضه و تقاضا و کاهش وحشتناک تعرفههای تولید محتوا دامن میزد.
تولید محتوا فقط برای افرادی میتواند شغل دوم و سوم باشد که از قبل تجربه و دانش کافی در این زمینه داشته باشند و در ضمن برای کارشان وقت بگذارند و به محصول نهایی اهمیت بدهند.
عدم تناسب تقاضا و عرضه در بازار تولید محتوا
نبود تعادل بین سفارشهای تولید محتوا و تعداد افرادی که این سفارشها را قبول میکنند هم باعث مشکلات جدی در نرخگذاری و آشفتگی این بازار شده است.
اگر به سایتهای فریلنسری مثل پونیشا سر بزنید این عدم تناسب را مشاهده میکنید. به جرأت میگویم در این سایت به ازای هر پروژه تولید محتوا ۲۰ نفر متقاضی وجود دارد.
همین باعث شده تا کارفرما بتواند از میان پیشنهادات مختلفی که دریافت میکند ارزانترین آنها را انتخاب نماید. این در حالی است که در یک بازار آزاد افراد بدون توجه به وضعیت کارفرما میتوانند به میزان تخصص و تجربه پول دریافت کنند.
به عبارت دیگر تقاضای غیرمنطقی که عمدتا هم بیکیفیت است، رقابت منفی را افزایش میدهد و تولیدکنندگان محتوا ناچارند دائما نرخ خدمات خود را کاهش دهند.
درهای بسته به روی تولید محتوا
در آسیبشناسی بازار مشاغل وابسته به تولید محتوا در فضای دورکای به سهم بازارهای خارجی و انحصارشکنی توجه نشده است.
اینکه شما بتوانید از ایران برای کتابخانه ملی انگلیس تولید محتوا بکنید، برای موزه بریتانیا ویدیو بسازید، دستمزدتان را در قالب دلار و بیت کوین بگیرید همگی از مصادیق دسترسی به بازارهای خارجی و انحصار شکنی هستند.
اما وقتی درها بسته است و کشورها تحریم میشوند، اغلب افراد مجبورند به پروژههای کاری داخلی اکتفا کنند و کارفرما فکر میکند هر طوری با کارشناسان تولید محتوا برخورد کند، آنها نمیتوانند بازار دیگری پیدا کنند.
بیتوجهی به اقتصاد خرد در بازار تولید محتوا
بازار تولید محتوا به شکل دورکاری دستکم در ایران بر پایه مفاهیم اقتصاد خرد اداره میشود. خیلی از پرداختها در مبالغ کوچک هستند، کارفرمایان با استراتژی بلندمدت وارد این بازار نمیشوند و رفتار عرضه و تقاضا بیشتر بر پایه احساسات و تصمیمهای شخصی است.
واحدهای پولی کمارزش از جمله ریال ایران اصلا برای جوامع با اقتصاد خرد مناسب نیستند و ارزش خرید بسیار پایینی دارند.
اما استفاده از واحدهای پولی قویتر و یا حتی ارزهای دیجیتال که ارزش آنها ثبات بیشتری دارد در هیچکدام از سایتهای ایرانی ارائه کننده خدمات تولید محتوا رایج نیست.
عدم ریسکپذیری این سایتها و انحصارگرایی آنها یکی از دلایل اصلی این معضل است.
عوامل تاثیرگذار در تعیین تعرفه تولید محتوا
فرایند تولید محتوا فقط شامل همین دو کلمه تولید و محتوا نیست. در واقع مجموعهای از کارهای مختلف توسط یک نفر یا بیشتر انجام میشود تا محصول نهایی به کارفرما تحویل داده شود.
من این مجموعه کارها را به شش بخش اصلی تقسیم کردهام و نام آن را مدل ۶ت میگذارم. هر بخش هم دارای چند بخش فرعی است که در تصویر زیر قابل مشاهده است.
این شش بخش عبارتند از:
- تعیین پرسونای مخاطب
- تدوین استراتژی محتوا
- تولید تقویم محتوا
- تولید محتوا
- توزیع محتوا
- تهیه برنامه بازنگری محتوا
در کنار نقشها و وظایفی که کارشناس یا مدیر تولید محتوا انجام میدهد عوامل دیگری هم هستند که بر روی نرخ تعرفه اثر میگذارند که من آنها را به دو دسته رایج و ساختارشکن تقسیم میکنم.
عوامل رایج با محوریت کارفرما
زمان
زمان لازم برای تولید هر عدد محتوا را بر حسب تخصص و تجربه فرد و میزان فوری بودن سفارش تعیین میکنند.
در تعیین تعرفههای تولید محتوا به شکل رایج و سنتی آن، زمان یکی از عواملی است که قیمت را کاهش یا افزایش میدهد.
حجم محتوا (کلمه، دقیقه، …)
واحد محاسبه تعرفه محتوا در بازار دورکاری عمدتا بر اساس کلمه برای محتوای متنی و دقیقه برای محتوای صوتی و ویدیویی است.
البته با کاهش یا افزایش حجم محتوا یا تعداد محتوای سفارش داده شده میزان پرداختی به ازای هر کلمه یا دقیقه تغییر میکند.
این نوع قیمتگذاری خالی از اشکال نیست و به همین دلیل خیلی از کارشناسان تولید محتوا با آن مخالفند.
زبان
زبان یکی دیگر از عواملی است که بر روی نرخ تولید محتوا اثر میگذارد.
به عبارت دیگر کارفرما فکر میکند قیمت یک محتوای فارسی با قیمت محتوای انگلیسی یا عربی متفاوت است.
موضوع
هر کارفرما بر اساس نیازی که دارد، تصمیم میگیرد که درباره چه موضوعی از محتوا استفاده کند.
بنابراین بعضی از سایتها تعرفههای تولید محتوا را بر اساس موضوع هم تغییر میدهند. البته بعضی از آنها این عامل را در قیمتگذاری دخیل نمیدانند.
نوع محتوا
نوع محتوا شامل طیف وسیعی است که در هر قالب محتوا قرار دارند. مثلا در محتوای متنی، رپورتاژ، متن توضیح محصول و … وجود دارد. در محتوای ویدیویی، موشن گرافیک، ویدیوی زیرنویس شده، دوبله شده، ویدیویی یک دقیقهای اینستاگرام و … به چشم میخورد. قالبهای صوتی و تصویری هم انواع خودشان را دارند.
سایتهای ارائه دهنده خدمات تولید محتوا بین این انواع فرق میگذارند و برای آنها نرخهای مختلفی دارند.
اما این معیار نسبی است چون ممکن است اثر بخشی یک متن ترجمهای ساده از یک رپورتاژ بیشتر باشد یا یک موشن گرافیک از ده ویدیو یک دقیقهای اینستاگرام تعداد مخاطب بیشتری را جذب کند.
عوامل ساختارشکن با محوریت کارشناس تولید محتوا
میزان مصرف اینترنت
شاید عجیب باشد اما میزان مصرف اینترنت میتواند بر روی تعرفه تولید محتوا اثر بگذارد. برای تولید هر محتوا نیاز به ایدهپردازی، پژوهش و ابزارهای مختلف دارید و بدون اینترنت انجام این کارها امکانپذیر نیست.
در قسمت فرمول پیشنهادی، بیشتر درباره تاثیر این عامل بر روی تعرفه تولید محتوا توضیح میدهم.
خوشنامی و برند کارشناس تولید محتوا
بالاخره خوشنامی و برندی که یک کارشناس تولید محتوا برای خودش ساخته هم میتواند در قیمتهایی که پیشنهاد میدهد موثر باشد.
کارفرما معمولا به این نکته توجه نمیکند و انتظار دارد همه افراد صرفنظر از تجربه و برندشان یک قیمت یکسان برای تولید محتوا پیشنهاد بدهند.
سهم محتوا در فروش محصول
اگر با رویکرد بازاریابی به تولید محتوا نگاه کنیم، متن، ویدیو، اینفوگرافیک و … با هدف افزایش تعداد بازدید کنندگان و تبدیل آنها به مشتریان و در نهایت خرید محصول تولید میشوند.
این معیار خوبی برای محاسبه تعرفه تولید محتوا است. به علاوه به کارفرما نشان میدهد که محتوای خوب تا چه میزان میتواند بر موفقیت و سودآوری کسب و کار او اثر بگذارد.
البته این معیار در قیمت گذاری برای پروژههای بلندمدت کاربرد بیشتری دارد.
هزینه خدمات جانبی
منظور از خدمات جانبی هر گونه کاری است که کارفرما بعد از پیشنهاد اولیه از شما درخواست میکند.
مثلا فرض کنید پروژه اولیه صرفا نگارش چندین مقاله نقد و بررسی مربوط به یک محصول بوده است.
حالا اگر کارفرما از شما بخواهد به متن گرافیک اضافه کنید، آن را بر روی سایت کارفرما بارگذاری کنید و حتی در سوشال مدیا به اشتراک بگذارید، اینها میشوند خدمات جانبی که باید در محاسبه تعرفه تولید محتوا لحاظ شوند.
استفاده از نرمافزارها و اپلیکیشنهای پولی
بعضی وقتها مجبوریم برای تولید محتوا مخصوصا ویدیو و اینفوگرافیک از نرمافزارها و سایتهایی استفاده کنیم که رایگان نیستند.
استفاده از این نرمافزارها کیفیت محتوای تولیدی را افزایش میدهد اما هزینه جانبی را بر دوش کارشناس تولید محتوا میگذارد.
این در حالی است که بعضی از کارفرمایان تصور میکنند همه کارها را میتوان با مجموعه آفیس انجام داد.
هزینههای شخصی مثل خرید کتاب و پوشش بیمه و الخ
در بازار دورکاری چیزهایی به اسم بن کتاب، حق مسکن، بیمه تامین اجتماعی و تکمیلی و خیلی از مزایای حقوقی دیگر وجود ندارد.
اما کارشناسان تولید محتوا آدم فضایی نیستند! آنها هم مثل کارمندهای حضوری شرکتها به این مزایا احتیاج دارند.
پس باید تاثیر این عوامل بر روی هزینه تولید محتوا را در نظر بگیریم.
فرمول پیشنهادی برای تعرفه منصفانه تولید محتوا
به نظر من عوامل رایج و سنتی که به آنها اشاره کردم نباید بر روی تعیین هزینه تولید محتوا و تعرفه آن اثر بگذارند.
خیلی از سایتهای ارائه دهنده خدمات تولید محتوا برای سالها از همین معیارها استفاده کردهاند و کارفرمایان هم به همین عوامل عادت دارند.
اما مسئله اینجاست که اغلب این معیارهای سنتی نسبی هستند و تا حد زیادی با تجربه و تخصص کارشناس تولید محتوا ارتباط دارند که از یک کارشناس به کارشناس دیگر متفاوت است.
مثلا زمان نگارش ۱۰۰۰ کلمه برای من و دوستم که از قضا هر دو در حوزه محتوا فعال هستیم متفاوت است، پس قیمتگذاری بر روی عامل زمان تفاوت بین من و دوستم را در نظر نمیگیرد.
در مورد حجم محتوا هم هیچ معلوم نیست که ۱۰۰۰ کلمهای که من نوشتهام بهتر از ۳۰۰ کلمهای باشد که دوستم نوشته است. در واقع اثربخشی محتوای تولید شده ربطی به حجم آن ندارد آن هم در دنیایی که یک توییت فقط با ۲۸۰ کاراکتر ترند جهانی میشود.
زبان هم معیار درستی برای تعیین قیمت تولید محتوا نیست. شما فرض کنید من و دوستم آزمون تافل را با نمره ۱۱۰ گذارندهایم. ویدیوی انگلیسی زبانی که دوستم تولید کرده فقط ۱۰۰ بار در سایت بازدید داشته اما ویدیوی انگلیسی من ۱۰۰۰ بار دیده شده است. هر دوی ما دانش زبانی لازم را داریم اما باز هم اثربخشی محصول نهاییمان متفاوت است.
یکی از دیگر عواملی که به شکل سنتی بر روی قیمت تولید محتوا اثر گذاشته موضوع کار است. کارفرما تصور میکند نوشتن درباره آشپزی آسانتر و درباره فیزیک هستهای سختتر است. اما اگر من خودم دانشجوی فیزیک هستهای باشم که از قضا آشپزی را در خوابگاه یاد گرفتهام و برای هماتاقیها غذا میپزم چه اتفاقی میافتد؟ تولید محتوا در هر دو موضوع برای من آسان است.
نوع محتوا هم خیلی زیاد مورد توجه سایتهای ارائه کننده تولید محتوا قرار گرفته و بر اساس آن پکیجهای مختلفی را به افراد پیشنهاد میدهند. اما همانطوری که گفتم حتی یک توییت میتواند بسیار اثر بخشتر از اینفوگرافیک و موشنگرافیک باشد. بنابراین کاهش و افزایش قیمت بر اساس نوع آن کاملا نسبی است.
فرمول پیشنهادی من
من فکر میکنم عوامل ساختارشکن با محوریت کارشناس تولید محتوا بیشتر بر روی قیمت تولید محتوا اثر میگذارند.
این عوامل ارتباط بیشتری با اثربخشی محصول نهایی دارند و هم اینکه توسط کارشناسان تولید محتوا بهتر درک میشوند.
بر همین اساس فرمول پیشنهادی من به شرح زیر است و هر کدام از نمادها را در ادامه توضیح میدهم.
- I : میزان مصرف اینترنت
- B : ارزش پایه برند شخصی
- bc : ضریب محبوبیت برند
- CO : ارزش پایه محتوای تولید شده در فروش
- V : مقدار متغیر به تناسب تعداد خرید انجام شده قطعی
- EX : هزینه خدمات جانبی
- WE : هزینه استفاده از نرمافزارها و اپلیکیشنهای پولی
- PE : هزینههای شخصی کارشناس تولید محتوا
- Price : قیمت نهایی برای تولید یک عدد محتوا
حالا فرض کنیم کارفرما به من سفارش تولید محتوای متنی میدهد. او از من خواسته ۱۵ مقاله ۱۰۰۰ کلمهای یا در واقع همان ۱۵۰۰۰ کلمه در قالب مقاله معرفی محصول با موضوع دوربین مداربسته به زبان فارسی و در طی مدت ۳۰ روز را به ایشان تحویل دهم.
من پیشنهاد ایشان را میپذیرم اما او چند روز بعد دوباره تماس میگیرد و میگوید برای هر مقاله معرفی باید ۲ عکس هم آماده کنم و به علاوه باید همه این مقالهها را بر روی صفحه اینستاگرام آن کسب و کار منتشر نمایم.
او از من میخواهد که قیمت مورد نظرم را پیشنهاد دهم و من هم از فرمول خودم استفاده میکنم و نتیجه محاسبه ۲،۴۳۹،۰۰۰ تومان برای کل این پروژه و ۱۶۲،۶۰۰ تومان برای هر مقاله و ۱۶۲/۶ تومان برای هر کلمه است، هر چند همانطور که گفتم با نرخگذاری محتوا بر اساس کلمه موافق نیستم.
۲۴۳۹۰۰۰ = ۷۵۰۰۰۰ + ۷۵۰۰۰۰ + ۷۵۰۰۰۰ + (۸)۱۰۰۰۰ + (۱)۱۰۰۰۰۰ + ۹۰۰۰
من برای انجام این پروژه از ۳۰۰ مگابایت حجم اینترنت استفاده خواهم کرد که هزینه تقریبی آن ۹۰۰۰ تومان است.
ارزش پایه برند هر کارشناس تولید محتوا را معادل ۱۰۰۰۰۰ تومان و چون محبوبیت برندم پایین است و چندان سابقه قبلی ندارم ضریب آن را ۱ در نظر گرفتهام.
حالا بیایید سوار ماشین زمان بشویم و فرض کنیم از اکنون ۳۰ روز گذشته و مجموع محتواهایی که من تولید کردهام توانسته ۸ خرید قطعی برای آن کسب و کار به همراه بیاورد. ارزش پایه محتوای تولید شده در فروش را هم ۱۰۰۰۰ تومان در نظر گرفتهام چون به هر حال اگر مشتریان خرید هم نکرده باشند از طریق دیدن تبلیغات سایت برای آن کسب و کار درآمدزایی کردهاند.
با توجه به این که کارفرما تهیه عکس و گرافیک برای مقالهها و انتشار آنها بر روی اینستاگرام را نیز به من تحمیل کرد، ۷۵۰۰۰۰ تومان را به مبلغ کل پروژه به عنوان بهای خدمات جانبی اضافه کردم.
در مرحله بعد ۷۵۰۰۰۰ تومان دیگر را به عنوان هزینه استفاده از نرمافزارها و اپلیکیشنهای پولی اضافه کردم چون مجبور بودم حق پرداخت یک اپ اینترنتی را برای طراحی قالب پستهای اینستاگرام پرداخت کنم.
در نهایت بابت هزینههای شخصی خودم یعنی حق بیمهای که پرداخت میکنم،پول قهوهای که مینوشم، قبض برق و آب و چند مورد دیگر، ۷۵۰۰۰۰ تومان دیگر را به مبلغ پیشنهادی برای تولید محتوا اضافه میکنم.
الان ممکن است از خودتان بپرسید ضریب محبوبیت برند را چگونه محاسبه کنیم یا میزان مشارکت محتوای تولیدی در فروش چگونه مشخص میشود؟
پاسخ پرسش اول بر اساس مخاطبین شما به عنوان یک کارشناس تولید محتوا در سوشال مدیا، تعداد کارهای موفق قبلی، میزان تخصص شما در تولید انواع محتوا تعیین میشود. این یک ارزیابی شخصی است و بهتر است در محاسبه آن منصف باشید چون میزان حضور شما و کارهایی که قبلا انجام دادید برای کارفرما قابل مشاهده است و اگر ضریب نفوذ غیرواقعی را برای خودتان در نظر بگیرید او متوجه این نکته خواهد شد.
پاسخ پرسش دوم هم خیلی ساده است. کارفرما با استفاد از ابزارهایی مثل گوگل آنالیتیکس، سرچ کنسول، هاب اسپات و … میتواند مسیر حرکت کاربر از محتوای تولید شده توسط شما تا خرید محصول را دنبال کند. در واقع این کاربر با خواندن متنی که شما نوشتهاید به خدمات آن کسب و کار علاقهمند شده و تصمیم گرفته محصول آنها را بخرد.
اما شاید کارفرما به هر دلیلی مبلغ پیشنهادی را قبول نکند یا اصلا از مدل فرمول پیشنهادی من خوشش نیاید. من در اینجا دو انتخاب دارم، همانطور که قبلا هم گفتم اگر به نان شب محتاج باشم مجبورم با شرایط کارفرما کنار بیایم ولی اگر شرایطم بهتر باشد میتوانم منتظر کارفرماهای دیگری بمانم.
۱۳ سایت ایرانی فعال در حوزه تولید محتوا
در بخش آخر این مقاله تصمیم گرفتم فهرستی از سایتهای ایرانی ارائه دهنده خدمات تولید محتوا را جمعآوری کنم.
این فهرست با جستجو در گوگل و با فیلتر جستجوی یک سال گذشته آماده شده است. همچنین سایتهایی که تعرفه تولید محتوا را اعلام نکرده بودند از این فهرست حذف شدهاند.
یک نکته شایان ذکر هم این است که نرخهایی که توسط این سایتها ارائه شده به معنی دستمزد نهایی کارشناس تولید محتوا نیست.
معمولا درصدی از این مبلغ به عنوان حقوق به کارشناس تولید محتوا که به صورت دورکاری یا تمام وقت با آن سایت کار میکند پرداخت میشود.
اما شما میتوانید با توجه به فرمولی که پیشنهاد دادم قیمتهای آنها را رد کنید یا دست کم دیدگاه بهتری نسبت به نحوه قیمتگذاری داشته باشید.
معرفی ۱۳ سایت ایرانی ارائه دهنده خدمات تولید و مدیریت محتوا
معرفی هر سایت صرفا اطلاعاتی است که از هر سایت استخراج شده و مورد پذیرش یا عدم پذیرش من نیست. سایتها بر اساس حروف الفبا معرفی شدهاند و از معرفی سایتهایی که تعرفه تولید محتوا را اعلام نکرده بودند خودداری کردم.
الو کانتنت
الو کانتنت (alocontent.com) خودش را استارتاپی معرفی میکند که قصد دارد با توجه به سه عامل زمان، کیفیت و قیمت پایین تولید محتوا را برای شرکتها تسهیل کند.
این استارتآپ علاوه بر تولید محتوای متنی، محتوای ویدیویی، صوتی و تصویری هم تولید میکند. دامین الو کانتنت در خرداد ۱۳۹۷ به ثبت رسیده است و اعتبار (Domain Authority) آن بر اساس دادههای ماز (MOZ) عدد ۱۱ را نشان میدهد.
الو محتوا
در صفحه اصلی سایت الو محتوا (alomohtava.com) بر روی فرایندهای تولید محتوا در این شرکت از جمله پژوهش کلمات کلیدی و تهیه تقویم محتوایی بر اساس استراتژی محتوا تاکید شده است.
آنها گفتهاند با استفاده از محتوای تولید شده در الو محتوا جایگاه کسب و کارها در نتایج گوگل بهتر خواهد شد. دامین این سایت در آذر ۱۳۹۷ ثبت شده و اعتبار آن ۱۳ است.
ایران محتوا
سایت ایران محتوا (ircontent.com) بر روی کیفیت محتوای تولیدی تاکید میکند و ۱۳ خدمت محتوایی را به مشتریانش ارائه میدهد.
دامین ایران محتوا در مرداد ۱۳۹۸ ثبت شده و اعتبار آن بر اساس دادههای ماز ۱۵ است.
رایا مارکتینگ
هلدینگ رایا مارکتینگ (rayamarketing.com) انواع خدمات تولید، مدیریت و بازاریابی محتوا را به مشتریان ارائه میدهد. این شرکت علاوه بر تهران شعبههایی در آمل و اصفهان هم دارد.
دامین رایا مارکتینگ در تیر ۱۳۹۵ ثبت شده و ارزش اعتبار آن برابر با عدد ۱۰ است.
زبدگان
این سایت خودش را به عنوان یک آکادمی معرفی کرده و دورههای آموزشی با موضوعات دیجیتال مارکتینگ، استارتآپ و … ارائه میدهد.
دامین زبدگان (zobdegan.com) در فروردین ۱۳۹۰ ثبت شده و نمره اعتبار آن ۱۱ است.
سایتی نو
سایتی نو (siteeno.com) وابسته به شرکت ایده پردازان رایان است. در سایت سایتی نو تولید محتوا را یک کار هنری توصیف کردهاند که بیشترین اهمیت را در عرصه طراحی وبسایت دارد.
دامین سایتی نو در اسفند ۱۳۹۵ ثبت شده و ارزش اعتبار آن برابر با عدد ۱۱ است.
شهر محتوا
مسئولان سایت شهر محتوا (shahremohtava.com) از طریق کمک به نویسنده و مشتری و نظارت بر فرایند تولید محتوا کیفیت خدماتشان را تضمین میکنند.
دامین شهر محتوا در بهمن ۱۳۹۷ ثبت شده و اکنون با نمره اعتبار ۱۱ به کار خود ادامه میدهد.
فارس محتوا
فارس محتوا (farsmohtava.ir) میخواهد با تولید محتوای هدفمند و سئو شده به کسب و کارهای دیجیتال رونق ببخشد.
تاریخ ثبت دامین این سایت مشخص نیست اما اعتبار دامین آن برابر با ۱۱ است.
فرامحتوا
فرامحتوا (faramohtava.com) یک آژانس تخصصی بازاریابی محتوا است که خدمات تولید و مدیریت محتوا را نیز ارائه میدهد.
دامین فرامحتوا در تیر ۱۳۹۵ ثبت شده و اعتبار آن ۱۸ است.
کارسازشو
تیم کارسازشو (karsazsho.com) به بیشتر دیده شدن کسب و کارهای اینترنتی کمک میکنند. آنها معتقدند تولید محتوا ارزانترین راه برای بهبود رتبه در گوگل است.
دامین کارسازشو از تاریخ دی ۱۳۹۷ ثبت شده و عدد ۱۵ برای اعتبار آن در نظر گرفته شده است.
محتوانت
این سایت (mohtavanet.com) خدمات مشاوره و آنالیز، تولید، تألیف، انتشار و توزیع محتوا را انجام میدهد.
دامین محتوانت در دی ۱۳۹۷ ثبت شده و عدد اعتبار آن ۱ است.
محتوای خوب
این سایت (goodcontent.ir) توجه مخاطبان به کسب و کارهای آنلاین را افزایش میدهد. تولید و بازاریابی محتوا از خدمات اصلی محتوای خوب است.
تاریخ ثبت دامین محتوای خوب مشخص نیست اما ارزش اعتبار آن عدد ۸ را نشان میدهد.
نویسش
نویسش (nevisesh.com) یک پلتفرم آنلاین سفارش تولید محتوا است که دو عامل سهولت و سرعت را در خدمات خود برجسته کرده است.
شهریور ۱۳۹۶ تاریخی است که دامین این سایت در آن ثبت شده و تاکنون تواسته ازرش دامین ۱۶ را برای خودش کسب کند.
ویرامحتوا
ویرامحتوا (viramohtava.ir) روش هوشمندانه تولید محتوا را در پیش گرفته تا مشتریانش به اهداف کسب و کارشان برسند.
تاریخ ثبت دامین این سایت مشخص نیست. این سایت توانسته نمره ۷ را برای این دامین کسب کند.
تحلیل قیمت تولید محتوا در این سایتها
برای شروع بیایید میانگین تعرفه تولید محتوا در این سایتها را حساب کنیم. من این کار را انجام دادم و نسبت به مجموعه خدمات محتوا محوری که این سایتها ارائه میدهند (تألیف، ترجمه، بازنویسی و پکیج ترکیبی) برای هر کدام به یک میانگین رسیدم که در تصویر زیر میبینید.
همین طور که در تصویر میبینید فرامحتوا با میانگین بیشتر از ۱۰۰ تومان بالاترین قیمت تولید محتوا و کارسازشو با میانگین ۱۹ تومان پایینترین قیمت محتوا را ارائه میدهند. این نمودار نشان میدهد میانگین قیمت تولید محتوا در بین این ۱۳ سایت، ۵۷/۴۳ تومان است.
در سایت فرامحتوا تعرفه بر حسب نمره سئو گرانتر میشود. سایت کارسازشو چیزی در این مورد نگفته است.
به طور کلی واکنش سایتها در برابر سفارشهایی در مقیاس بزرگ (در واقع عمدهفروشی محتوا) به شرحی است که در جدول زیر میبینید.
تعداد سایتها | نوع ارائه خدمات در مقیاس بزرگ |
۴ | کاهش نرخ |
۱ | افزایش نرخ بر اساس ارزشمندی سئو |
۸ | نامشخص |
در نهایت اگر یک متن ۱۰۰۰ کلمهای را با قیمتهای این سایتها محاسبه کنیم به اعداد نمودار زیر میرسیم. من در این نمودار هزینه تولید محتوا را بر اساس نرخ و فرمولی که بالاتر پیشنهاد دادم هم محاسبه کردهام.
جمعبندی
بازار مشاغل محتوا محور آن هم به صورت دورکای دچار آسیبهای زیادی است. بعضی از این آسیبها مثل عدم دسترسی به بازارهای آزاد منشا اقتصادی و تا حدودی سیاسی دارند اما برخی دیگر مثل ارزانفروشی بیشتر مربوط به فرهنگ کاری در این حوزه هستند.
همین آسیبها باعث شده تا فرمولهای اشتباهی برای تعیین تعرفه خدمات تولید و مدیریت محتوا مورد استفاده قرار بگیرد. فاکتورهای تشکیل دهنده این فرمولها عمدتا نسبی و غیرقابل اندازهگیری هستند.
از همین رو فرمول جدیدی پیشنهاد دادم که کارشناسان تولید محتوا دست کم بتوانند دیدگاه بهتری نسبت به تعرفهگذاری در این حوزه داشته باشند.
در پایان با بررسی چندین سایت ایرانی ارائه دهنده خدمات تولید محتوا به این نتیجه رسیدم که تعرفههای پیشنهادی هیچکدام از آنها منصفانه نیست. به همین دلیل هنوز مسیر طولانی تا پیشرفت در حوزه مشاغل محتوا محور به شکل دورکاری وجود دارد.
خیلی خوب و جامع و کامل بررسی کرده آید اما بخشی از این ماجرا هم به جیب کارفرماها بستگی دارد که اغلب کارفرماها اصلی خودشون تیم تولید محتوا استخدام میکنند که هزینه کمتر بشود
مابقی هم خرده کارفرما هستند که دنبال جنس ارزان انند
از دیدگاهت متشکرم