از سالی ۱۱۲۰۰۰ دلار تا استفاده از هوش مصنوعی و ترسیدن از تاثیر منفیاش تا کاهش میزان توجه به مهارتهای کپی رایتینگ از جمله موضوعهای مهم گزارشی هستند که چند ماه پیش درباره بازاریابی محتوایی منتشر شد.
بیشتر از ۱۰۰۰ نفر به پنج سوال پاسخ دادند. این پرسشها و جوابی که کانتنت مارکترها بهش دادن رو در ادامه با هم مرور میکنیم.
۱) درآمد سالانه شغل بازاریابی محتوایی؟
درآمد میانگین افرادی که این شغل رو در ایالات متحده دارن، ۱۱۲۰۰۰ دلار در یک سال بوده. تقریبا ۴۷ درصد هم معتقد بودن که میزان پرداختیشون منصفانه بوده.
پژوهشگرها به این نتیجه رسیدن که شرکتهایی که مارکتینگ بیشتر براشون جنبه تزیینی داره (بیشتر تو ایران این جور شرکتها دیده میشه البته!) معمولا حقوق کمتری به بازاریابهای محتوایی پرداخت میکنن.
علاوه بر این سن، جنسیت و سطح تخصص هم روی میزان درآمد تاثیر دارن. بدون شک نیروی سینیور نسبت به جونیور میتونه درآمد بیشتری داشته باشه.
۲) استفاده از ابزارهای هوش مصنوعی؟
تقریبا سه نفر از هر چهار نفری که توی این پژوهش شرکت داشتن، گفتن از ابزارهای مختلف هوش مصنوعی برای تولید انواع محتوا از جمله چت جیپیتی استفاده میکنن.
اما نکته جالبتر مربوط به هدف استفاده میشه. از کانتنت مارکترها پرسیدن که با چه هدفی از ابزارهای هوش مصنوعی استفاده میکنید؟ (جمع درصدها بیشتر از ۱۰۰ میشه چون آزمودنیها حق انتخاب بیشتر از یک گزینه رو داشتن)
- ۴۷ درصد – برای ایدهپردازی و گرفتن موضوعهای جدید
- ۴۶ درصد – برای گرفتن عنوانهای جذاب و دریافت کردن عبارتهای کلیدی محبوبتر
- ۳۶ درصد – برای تولید محتوا
- ۲۹ درصد – برای ویرایش و بررسی کیفیت محتواها
- ۲۵ درصد – برای هیچ کاری استفاده نمیکنن!
یکی از بازاریابهای محتوایی در مورد انتخابش گفته که «هوش مصنوعی میتونه میزان مهارتهای مارکترهای متخصص رو چندین برابر کنه، میزان تمرکز روی کارهای روزمره رو کاهش بده و باعث تاکید بیشتر روی تسکهایی که میتونن ارزش افزوده بیشتری داشته باشن بشه.»
۳) هوش مصنوعی روی شغلتون تاثیر منفی داره؟
اگر از اون ۲۵ درصدی که گفته بودن اصلا از هوش مصنوعی استفاده نمیکنیم، تعجب کردید، دلیلش اینجاست.
اگرچه خیلی از متخصصهای محتوا از ابزارهایی مثل بینگ و جیپیتی استفاده میکنن، ولی لزوما حس خوبی هم بهشون ندارن.
یه نفر نقل به مضمون گفته شغل ما همین الانش هم جایگاه خوبی نداره، وای به اینکه هوش مصنوعی هم بیفته توش!
خیلی از نویسندهها و ویراستارها (البته نمیدونیم که اینا شامل تولید کنندههای محتوا هم میشده یا نه) فکر میکنن هوش مصنوعی میزان درآمد و حتی احترامی که بهشون گذاشته میشه رو کاهش میده.
۴) یادگیری چه مهارتهای جدیدی؟
از پاسخهایی که به پرسش قبلی داده شده میتونیم حدس بزنیم که جواب این سوال چی میتونه باشه. تقریبا ۴۸ درصد از متخصصان بازاریابی محتوایی گفتن تمایل دارن کار کردن با ابزارهای جدید رو یاد بگیرن و ابزارهای جدیدم که تو یکسال اخیر بیشتر تو حوزه هوش مصنوعی بودن.
البته ۴۲ درصد هم گفتن که به مهارتهای تحلیل داده و رهبری توجه خاصی دارن.
یافته ترسناک این پژوهش البته همین جاست.
سال ۲۰۲۲، ۴۰ درصد شرکتکنندهها گفتن که میخوان مهارتهای کپی رایتینگشون رو تقویت کنن. سال بعدش یعنی ۲۰۲۳ این تعداد رسیده به ۲۲ درصد!
و این اصلا برای آدمهایی که به هر حال پایه و اساس کارشون کپیرایتینگ هست، اتفاق خوبی نیست.
با این حال تهیهکنندههای این پژوهش نظرشون اینه که به مرور زمان مهارتهای اساسی تولید و مدیریت محتوا دوباره به کانون توجه برمیگرده. بنابراین توصیه کردن که تولیدکنندههای محتوا رو با این فکر که هوش مصنوعی پیشرفت کرده، اخراج نکنن.
۵) ادامه مسیر شغلی؟
۲۵ درصد از کانتنت مارکترها فکر میکنن که مسیر شغلی روشن و مشخصی رو پیش رو دارن.
۷۵ درصد هم برعکس اونا مسیر روشنی رو نمیبینن و احتمالا تصمیم دارن از شرکت فعلیشون بیان بیرون.
البته مسئله مسیر پیشرفت شغلی صرفا در سطح شخصی باقی نمینمونه و میتونه به کلیت این حرفه صدمه بزنه.
خب این خلاصه این پژوهش بود که تونست تصویر کلی از وضعیت متخصصان بازاریابی محتوایی (بیشتر شاغل و ساکن در آمریکا)، میزان درآمدشون، مهارتهاشون، آینده شغلیشون و البته تاثیر هوش مصنوعی روی همه اینا به ما نشون بده.
به نظر من بازاریابی محتوایی از جریان کسب و کارهای مورد نیاز بازار حذف نمیشه ولی شاید شکلش و فرایندهاش تا حد زیادی تغییر کنه. مثلا ما تا دیروز داشتیم برای افزایش تاثیرگذاری مقالههای بلاگ شرکت تلاش میکردیم، راهبردهای مختلف رو امتحان میکردیم، براش کمپین طراحی میکردیم و …
درآمد میانگین افرادی که این شغل رو در ایالات متحده دارن، ۱۱۲۰۰۰ در یک سال بوده. تقریبا ۴۷ درصد هم معتقد بودن که میزان پرداختیشون منصفانه بوده.
آنچه باید باشد
ولی فردا شاید باید خروجی چت بات شرکت یا جیپیتی اختصاصی شرکتمون رو ببریم توی قیف بازاریابی محتوا و با به کارگیری هوش مصنوعی، تلاش کنیم کاربرهایی که هر روز بیشتر توی این دنیا غرق میشن رو به سمت خودمون بکشونیم.
در سطح مدیریتی حفظ اعضا در دپارتمانهای محتوا و تلاش برای روزآمدسازی مهارتهای فعلیشون و البته در کنارش تنظیم سندهای بالا دستی مثل استراتژی محتوا و استراتژی سئو با نگاه ویژه به هوش مصنوعی میتونه سیاست مناسبی برای مدیران این دپارتمانها باشه.
این مقاله یه ترجمه آزاد از مجله CCO بود.